DRAFT PROGRAMME

CONFERENCE 'RAISING SUBMERGED AND DANGEROUS OBJECTS IN THE SEAS OF THE ARCTIC OCEAN'

(Murmansk, Meridian Congress Hotel, 25 July 2022

Klavdiya Elanskaya Motor Ship, 26 July 2022)

	25 July 2022		
	(10:00–17:15)		
Session 'Raising	g Submerged and Dangerous Objects in the Seas of the Arctic Ocean'		
Moderator: Ser	rgey Antipov, Deputy Director, Nuclear Safety Institute, Russian Academy of Sciences		
dangerous subm	leration has commenced the initial phase of practical actions to eliminate the most erged objects containing nuclear materials. ncil and the world community are closely following developments in the Arctic Ocean.		
submerged object rehabilitation? V organizations in	as Russia made in cleaning up the Arctic? What is the current situation with these cts from the 1980s? How are Russian organizations working to ensure environmental Vhat technical methods are used to handle the submerged objects? How are international volved in cleaning up the Arctic? What next steps does Russia need to take to achieve the tation in the region?		
10:00–10:05 (5 min) 10:05–10:10	Welcome address: <i>Nikolay Korchunov</i> , Chairman, Arctic Senior Officials; Ambassador-at-Large, Russian Ministry of Foreign Affairs		
(5 min)	Gennady Sklyar, Deputy Chairman, State Duma Committee on Industry and Trade		
10:10–10:15 (5 min)	Konstantin Dolgov , Deputy Chairman, Federation Council Committee on Economic Policy (Murmansk Region); Member, Council for the Development of the Far East, Arctic, and Antarctica under the Federation Council		
10:15–10:20 (5 min)	Soslan Abisalov, Director, Infrastructure Development Department, Ministry for the Development of the Russian Far East and the Arctic (videoconference)		
10:20–10:35 (15 min)	Results of the federal targeted programme for the comprehensive dismantling of nuclear submarines and the rehabilitation of radiation hazardous objects		
	Anatoly Grigoryev, Director, International Technical Assistance Projects, Rosatom State Corporation		
10:35–10:50 (15 min)	Results of a feasibility study prepared by an international consortium on the problems of submerged objects		
	<i>Mikhail Kobrinsky</i> , Candidate of Physical and Mathematical Sciences; Senior Researcher and Deputy Department Director, Nuclear Safety Institute, Russian Academy of Sciences		

13:15–14:15 (1 hour)	Lunch
	Viktor Shitukhin, Director, Zvezdochka Ship Repair Centre, Branch of Nerpa Shipyard
13:00–13:15 (15 min)	Practical experience of Nerpa Shipyard in solving problems related to cleaning up the Arctic region
	Vladimir Panov, Special Representative for Arctic Development, Rosatom State Corporation; Deputy Chairman, State Commission for Arctic Development / Anatoly Grigoryev, Director, International Technical Assistance Projects, Rosatom State Corporation (to be determined)
12:50–13:00 (10 min)	Current situation with preparing a plan for the rehabilitation of the water area of the Arctic zone
12:30–12:50 (20 min)	Andrey Kramorenko, Doctor of Technical Sciences, Rescue and Underwater Technologies Research Institute, Naval Academy Military Educational and Scientific Centre
	Office International experience in ship lifting operations
12:15–12:30 (15 min)	Arctic zone Oleg Vlasov, Chief Project Designer, Malachite St. Petersburg Marine Engineering
	Institute Possible options for handling the submerged nuclear submarines K-27 and B-159 in the
(15 min)	Andrey Glukhov, Chief Design Engineer, Power Engineering Research and Design
12:00-12:15	Nuclear safety assessments for the B-159 nuclear submarine conducted by the Power Engineering Research and Design Institute
11:35–12:00 (25 min)	Coffee break. Press briefing
	<i>Ivan Savelyev</i> , Laboratory Director, State Scientific Centre of the Russian Federation, Leipunsky Physics and Energy Institute
11:20–11:35 (15 min)	Substantiating and ensuring nuclear and radiation safety during the handling of nuclear submarines
	Margarita Katkova, Director, Typhoon Laboratory, Federal Service for Hydrometeorology and Environmental Monitoring
11:10–11:20 (10 min)	Radiation situation in the bays of Novaya Zemlya in the Kara Sea based on the results of expeditionary surveys by the Federal Service for Hydrometeorology and Environmental Monitoring in 2020–2021
(20 min)	Nikolay Knivel, Deputy Director, Department of Non-proliferation and Physical Protection, Kurchatov Institute National Research Centre
10:50–11:10	Survey of submerged objects and results of 2021 comprehensive engineering and radiation survey. Survey work plan for 2022

16:30–16:40	FESCO offshore projects.
16:20–16:30 (10 min)	Creation of a semi-submersible vessel to transport large objects by sea Sergey Nokhrin, Expert, International Technical Assistance Project Office, Nuclear Fuel Cycle Logistics Centre
<u> </u>	Alexandra Amirova, Deputy Minister of Natural Resources, Environment, and Fisheries of the Murmansk Region
16:05–16:20 (15 min)	Elimination of objects that have caused cumulative environmental damage in the Murmansk Region. Regional aspect
	Oleg Muratov, Member, Public Council, Rosatom State Corporation
15:55–16:05 (10 min)	Historical aspects of the disposal of radioactive waste as well as nuclear and radiation hazardous objects in the Arctic Ocean
15:40–15:55 (15 min)	Need for monitoring and model testing <i>Vitaly Khoroshev</i> , Deputy General Director for Shipbuilding and Nuclear and Radiation Safety, Krylov State Research Centre
15:15–15:40 (25 min)	Coffee break
15.15 15 40	Rinat Nizamutdinov , Department Director, Onega Research Design and Technological Office
15:05–15:15 (10 min)	Experience in developing and implementing projects to dismantle nuclear submarines with hazardous nuclear power plants. Proposals for the concept to handle the submerged and sunken nuclear submarines K-27 and B-159
14:55–15:05 (10 min)	Sergey Krasnoperov, Department Director, Nuclear Safety Institute, Russian Academy of Sciences
(10 min)	Project for the radiation monitoring of the Northern Sea Route
	Alexey Kazennov, Laboratory Director, Kurchatov Institute National Research Centre
14:45–14:55	Proposals by Kurchatov Institute National Research Centre on the monitoring of radiation situation at submerged objects by stationary stations
	Sergey Alekminsky, Director, North-West Centre of SevRAO, Branch of Federal Environmental Operator
14:30–14:45 (15 min)	Results of the elimination of historical heritage problems related to cleaning up spent nuclear fuel and radioactive waste located in Arctic coastal storage facilities
(15 min)	Vitaly Starinsky , Researcher, Burnazyan State Medical Research Centre, Russian Federal Medical-Biological Agency
14:15–14:30	Assessment of the radiation and hygienic conditions of the territory and the water area of the village of Teriberka and Kildin Island

(10 min)	Oleg Solyakov , Project Manager, Marine Projects Directorate; Candidate of Mathematical Sciences, FESCO (videoconference)
16:40–16:50 (10 min)	Closing remarks <i>Nikolay Korchunov</i> , Chairman, Arctic Senior Officials; Ambassador-at-Large, Russian Ministry of Foreign Affairs
	26 July 2022 (10:00–16:00)
	Technical tour
10:00–10:15 (15 min)	Practical activities of Atomflot to support the operation of the Northern Sea Route <i>Oleg Darbinyan, Chief Engineer of FSUE Atomflot</i>
10:15–10:45 (30 min)	Murmansk – the city of heroes and workers Representative of the Local Lore Museum
10:45–11:15 (30 min)	Military history of the Northern Fleet Representative of the Local Lore Museum
11:15–11:30 (15 min)	Achievements of Nerpa Shipyard in implementing a nuclear submarine industrial decommissioning programme and the feasibility of participating in the raising and decommissioning of the B-159 and K-27 submarines
	Viktor Shitukhin, Director of Nerpa Shipyard
11:30–11:45 (15 min)	Role of the North-West Centre of SevRAO in work to recover and dispose of B-159 and K-27 submarines (Sayda and Gremikha branches)
	Anatoly Grigoryev, Director, International Technical Assistance Projects, Rosatom State Corporation
11:45–12:05 (20 min)	Measures to survey the B-159 submarine Oleg Kiknadze, Laboratory Director, Kurchatov Institute National Research Centre
12:05–12:45 (40 min)	Coffee break
12:45–13:00 (15 min)	Results of work by Burnazyan State Medical Research Centre to survey the water area and coastline of Teriberka
	Vitaly Starinsky, Representative, Burnazyan State Medical Research Centre Onsite demonstration of possible options to support stages of ship lifting operations
13:00–13:30 (30 min)	Oleg Vlasov, Chief Project Designer, Malachite St. Petersburg Marine Engineering

	Office
15:00–15:40 (40 min)	Coffee break